‘Ik kom ‘s morgens aan op een voor mij onbekende school, met onbekende collega’s en onbekende kinderen. Heerlijk!”

De ervaring van Maartje
  • Leerkracht
  • Docent drama bij theaterschool

Maartje Willems (47)

“Mensen vinden het soms moeilijk voor te stellen dat ik niet op een en dezelfde school wil werken. Maar ik krijg juist energie van afwisseling. Ik kom ‘s morgens aan op een voor mij onbekende school, met onbekende collega’s en onbekende kinderen. Heerlijk!"

Als invaller kom ik overal: op kleine dorpsschooltjes en op grotere scholen, op jenaplanscholen, op scholen met unit-onderwijs en op scholen met een meer traditionele onderwijsvorm. Ik geef les aan kleuters en aan hoogbegaafde kinderen, van groep 1 tot en met groep 8. Ja, het is flink aanpoten voor een klas die je niet kent, en die gewoon de best mogelijke lesdag verdient. Is de school uit, dan kijk ik nog toetsen en dictees na. Zowel van de leerlingen die ik die dag heb onderwezen als van leerlingen uit andere klassen. Maar dat is het dan ook: vergaderingen of administratieve taken zitten doorgaans niet in mijn takenpakket.

Ik ben zo enthousiast over wat ik als invaller allemaal zie, meemaak en leer, dat ik het iedere leerkracht kan aanraden die net als ik niet heel honkvast is. In het bijzonder zou ik het adviseren aan degenen die aan de start staan van hun onderwijscarrière. Blijf niet hangen op je stageadres, maar ga eens rondneuzen om te zien wat er allemaal mogelijk is en welke school echt bij je past. En ontdek op die manier hoe leuk het is om overal les te geven. Want dat is het!”