“Sinds ik voor de klas sta én weer in de schoolbanken zit, ben ik zelfbewuster geworden. Als meester, als student, als persoon”

De ervaring van Daan
  • Leerkracht
  • ALO

Daan Arts (24)

“Na afronding van de ALO zo’n anderhalf jaar geleden kon ik meteen als gymleraar aan de slag. Dat was leuk, maar na een poosje miste ik wat variatie in mijn werk. Door een detachering bij een stichting die naast sport ook culturele activiteiten aan kinderen aanbiedt, ontdekte ik hoe leuk het is om op die manier met de jeugd bezig te zijn. Ik besloot als zij-instromer de pabo te gaan doen."

Momenteel sta ik drie dagen per week voor de klas, waarvan één dag als gymleraar. Samen met een duo heb ik groep 2 en groep 3 onder mijn hoede. De gesprekken die ik voer met de kleintjes uit groep 3 zijn geweldig. Hoe ze uit de hoek kunnen komen, hun puurheid: echt mooi. De andere twee dagen besteed ik aan mijn opleiding. Die gaat me overigens goed af. Ik verwacht ruim binnen de twee jaar die voor het zij-instroomtraject staat klaar te zijn. Wat me positief heeft verrast is hoe interessant de lessen op de pabo zijn. En hoe boeiend het is om met mensen die verschillen qua leeftijd, werk- en levenservaring hetzelfde doel te hebben: een goede leerkracht worden. De gesprekken die we tijdens de lessen voeren, lijken door al die verschillende perspectieven soms wel intervisies.

Ik ben een stuk zelfbewuster geworden sinds ik deze keuze heb gemaakt. Als meester, als student, als persoon. Het is ongelooflijk hoeveel je leert in het onderwijs.”